Ο Φ. Λαμπρινός στο ΙΤΕ: κλειδί για το μέλλον του Ηρακλείου η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα   – Φραγκίσκος Λαμπρινός
Back to Επικαιρότητα

Ο Φ. Λαμπρινός στο ΙΤΕ: κλειδί για το μέλλον του Ηρακλείου η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα  

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας επισκέφθηκε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Φ. Λαμπρινός. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον με τον Πρόεδρο του ΙΤΕ, καθ. Ν. Ταβερναράκη, τον Αντιπρόεδρο ΔΣ και Δ/ντη του Ινστιτούτου Πληροφορικής καθ. Δ. Πλεξουσάκη, τον Δ/ντη του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας καθ. Γ. Βόντα και τον Διευθυντή του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης Δρ. Γ. Παπαμιχαήλ. 

Ακόμη, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ερευνητών ΙΤΕ Δρ. Μ. Λουράκη, τον Πρόεδρο των Εργαζομένων ΙΤΕ κ. Κ. Χατζηγιαννάκη, τον αντιπρόεδρο των Εργαζομένων του ΙΤΕ κ. Γ. Πιπεράκη, την αν. γεν. γραμματέα του Συλλόγου κα. Ζ. Βλατά και τον ταμία του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΤΕ κ. Δ. Αγγελάκη.

Ο κ. Ταβερναράκης, αναφέρθηκε στις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΙΤΕ αναφορικά με την λειτουργία του και συγκεκριμένα στην αναστολή της προκήρυξης θέσεων εργασίας για ερευνητές και στην έλλειψη παροχής χρηματοδότησης για την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων. Επίσης, επισήμανε το γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα χάραξης αυτόνομης πολιτικής, όπως συμβαίνει σε ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού. 

Ο κ. Πλεξουσάκης από την πλευρά του, αναφέρθηκε στην υστέρηση της Πολιτείας να ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και υποστήριξε ότι η «έρευνα» πρέπει να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα. 

Για την αναγκαιότητα της διάχυσης στην κοινωνία των ερευνητικών αποτελεσμάτων και της παραγόμενης καινοτομίας έκανε λόγο ο κ. Βόντας. 

Ο κ. Παπαμιχαήλ μίλησε στον Φ. Λαμπρινό για την διαδικασία εγκατάστασης των επιχειρήσεων που φιλοξενούνται στο Τεχνολογικό Πάρκο και για τις ενέργειες που γίνονται με σκοπό την υποστήριξη για την δημιουργία νέων εταιρειών τεχνοβλαστών, ελλείψει ενός νέου ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για την προστασία και διαχείριση της διανοητικής ιδιοκτησίας. Υποστήριξε επίσης, ότι συγκριτικό πλεονέκτημα στην Κρήτη, αποτελεί το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι στο οικοσύστημα της καινοτομίας έχουν αναπτύξει και διατηρούν μεταξύ τους μια αγαστή συνεργασία. 

Για ελλειμματική στήριξη και επιχορήγηση των Ερευνητικών Κέντρων καθώς οι τακτικοί προϋπολογισμοί δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του Ιδρύματος. Τόνισαν το μισθολογικό ζήτημα – δεδομένου ότι δεν υποστηρίζονται επαρκώς οι εργαζόμενοι διαχρονικά – το οποίο αποτελεί πάγια διεκδίκησή τους. 

Ο Φ. Λαμπρινός, ξεναγήθηκε στις πρωτοπόρες εταιρίες του ΕΤΕΠ Κρήτης και εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το υψηλό επίπεδο της επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας που παράγεται και αξιοποιείται στο ΙΤΕ προς όφελος της κοινωνίας, καθώς και την υπερηφάνεια που αισθάνεται η τοπική κοινωνία για το έργο του Ιδρύματος. Υπογράμμισε, πως, η έμπρακτη υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας με κάθε δυνατό τρόπο, είναι απαραίτητη για την ευημερία του τόπου. 

Share this post

Back to Επικαιρότητα